Jännempää jännempi elämäni - kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää mäntysuopasaippuasta

Tämä on oikeastaan asia, jota selvittelin jo aikoja sitten ja josta on pitänyt pienen ikuisuuden kirjoittaa, mutta saatuani mäntysuopasaippuan lahjaksi oli viimein pakko tarttua toimeen. Olen siis aina pessyt kotia enemmän tai vähemmän mäntysuopapainotteisesti, hyödyntänyt sitä kirvojen karkoituksessa ja vähän kaikessa muussakin. Onhan se monitoimisaippuan maineessa ja ainakin itse olen sen kovin ekologiseksi mieltänyt. Tuoksu myös tuo mieleen lapsuuden, mummolan ja kesän mattopyykit, joten onko tuo nyt ihme, jos se on omiin suosikkeihini kuulunut? Samaa mieltä ovat ilmeisesti muutkin, sillä mäntysuopaa myydään 1,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Oma kiinnostukseni tuotteeseen heräsi, kun vanha palani oli loppumassa ja oli aika lähteä metsästämään uutta. Useimmissa zero waste-blogeissa vannotaan Marseille-saippuan nimiin ja itsekin aloin kyseenalaistaa, onko tämä Ranskan lupaus siis parempi valinta. Marseille on siis oliiviöljysaippua, jolla voi pestä koko kropan, tiskata astiat ja varmaan myös estää kolmannen maailmansodan. Ei siis huono vaihtoehto sekään.


Mäntysuovan puolesta puhuisi tietysti kotimaisuus, mutta kappas! Eihän sitä enää täällä valmisteta vaan Latviassa. Nimenomaan sitä perinteistä Havu mäntysuopaa. Tekisi ihan vähän mieli liittyä fb:n Rintamamiestalo-ryhmään vain voidakseni asian suhteen päteä, monet kun liputtavan tämän tuotteen perään sen suomalaisuuden ja perinteisyyden vuoksi. Itse ostan aina palaversion, mutta monissa kodeissa nimenomaan nestemäinen on helppoutensa vuoksi suositumpaa. Näissä kannattaa se Tolun Havu unohtaa ja valita halppismerkkiä. Tolu on omaan nestemäiseensä lisännyt vaikka mitä mukavaa, ei enää niin turvallisen terveellistä. Sen sijaan Rainbown on ihan jees sisältönsä puolesta, jos muovipakkaus ei haitaa. Suosittelen katsomaan tämän videon, jossa mikrobiologi professori Mirja Salkinoja-Salonen kommentoi tuotteita. Videon laatu on kaupassa käsin kuvattuna vähän heikko, mutta INCIt tulee käytyä läpi. Itse ainakin yllätyin, että halppismerkki on oikeastaan sitä alkuperäistä mäntysuopaa, mutta tuo origenelli on oikeastaan vain mäntyesanssista pesuainetta. (Terveisiä jälleen Rintsikka-ryhmä!)

Videollakin pohditaan itseäni häirinnyttä asiaa, mitä palasaippuan loput 70% ovat, jos 30% kerran on saippua. Tässä ollaan kohdassa, jota selvittäessäni hihkuin itse oppimisen riemua. Ennen, kuin fiksuna aloin asiaa enemmän selvittää, laitoin sähköpostia Tolulle ja kysyin tuotteen INCIä. Sitten vasta kyselemään, jos joku osaisi valaista ennen vastauksen saamista. Ensinnäkin opin, että pesuaineiden merkitsemislaki on taustalla tässä sisältää >30% saippuaa. Laki määrittelee, että saippua, sekä ainesosat pesuaineissa yleensäkin, merkitään tiettyjen pitoisuusvälien mukaan, joista suurin on tuo ”enemmän kuin 30%”. Näin tulee merkitä vaikka olisi se 100% saippuaa. Jännä kyllä, ettei asiantuntijaksi valittu professori tiennyt tätä, mutta kukapa sitä kaikesta kaiken tietäisi. Tolu vastasi myös nopeasti kysymykseeni ja INCI näyttää tältä:

Tässäkin itseäni paremmin aiheeseen perehtyneet osasivat valaista tuotteen olevan siis täysin puhdas suopasaippua, jossa ei ole mitään turhaan. Mäntysuopa on myös kiertotalouteen ja nollahukan ideaan loistavasti sopiva tuote, sillä se syntyy sellutuotannon "jätteenä". Havupuut sisältävät luontaisesti paljon terpeenejä, jota löytyy erityisesti pihkasta. Ne tulee saada sellumassasta erilleen, josta syntyy öljymäinen sivutuote ja tadaa! Siitä saadaan tehtyä mäntysuopaa. Suomen Luonnon mukaan kyse on myös hyvin maaperässä hajoavasta ja ympäristöä säästävästä pesuaineesta, joskin mattopyykillä se ei saa päästä vesistöön. Voin siis hyvillä mielin jatkaa palasaippuani käyttöä. Itse tykkään hangata sitä suoraan tahroihin, raastaa kuumaan veteen lattiaa pestessä ja saapa sillä uuninkin kerran vuoteen puhdistettua, ajattelin testata nyt myös sen astioiden tiskauksen tällä. 

Toki mäntysuovan muuttaminen ulkomaille on harmillista. Tutkimuksieni aikana opin, että Rainbown ja Ekopinen MäntyEko ovat kotimaisia vaihtoehtoja, molemmat tosin nestemäisiä. Itse en pesuaineiden suhteen välitä nestemäisistä, sillä niiden pääraaka-ainehan on vesi ja miksi vettä vähän erilaisissa olomuodoissa tulisi kuljettaa ympäriinsä? Tai säilöntäaineita, jotta se vesikoktaili pysyy hyvänä? Mutta toki se kotimaisuus puhuu puolestaan. Ja olihan tuon palankin ainesosissa mainittu vesi. Tietoa kysellessäni itselleni myös suositeltiin naapurimaan pellavaöljysuovan käyttämistä, jonka käyttäjä koki laadukkaammaksi vaihtoehdoksi. Kiitos vielä fb:n Vähemmän jätettä - Zero Waste Finland-ryhmä, joka jaksoi aloittelijaa neuvoa, ohjeistaa ja vastata typeriinkin kysymyksiin.

Käytetäänkö Teillä mäntysuopaa vai jotain muuta yleispesuainetta? Mikä on oma suosikkisi? Ja ennen, kuin ketään ehtii kysyä - kyllä, omaan niin tylsän elämän, että käytin tämänkin selvittämiseen useamman päivän ja vielä ajan, jonka tämän kirjoittamiseen meni. 

<3 Mari

Kommentit

  1. Mielenkiintoista! Minä olen sen Marseillen hankkimista myös miettinyt, juurikin koska se sopii kuulemma kaikkeen. (Oliskin ihan hirveän hyvä, jos se poistaisi vielä sodatkin!! =D) Mutta en ole vielä hommannut ja nyt tämä sinun suopajuttusi onkin aika kiinnostava. Mä kun olen jostain syystä käsittänyt, että mäntysuopa ei ihan niin ympäristöystävällistä olekaan, kuin annetaan ymmärtää. Tuo on myös kiinnostavaa, että halpistuote onkin sitä aitoa ja joku tunnettu brändi on pikkuhiljaa (?) ujuttanutkin tuotteeseensa sitä sun tätä ei niin hyvää juttua. Pitää olla kyllä tarkkana kaupassa ja oikeasti lukea niitä sisällysluetteloita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marseillen etuna tietysti se, että sillä voi pestä myös kropan. Mäntysuopasaippua on siihen turhan tujua. Nykyään en myöskään enää lähtisi sitä suihkuttamaan puutarhaan vaan huolehdin, että pesuvesi tulee oikeaoppisesti kulkemaan harmaavesien mukana (mutta jonka voi uudelleen käyttää vaikka vessanhuuhteluun ennen sitä). Toisaalta lisääntynyt tieto on saanut luopumaan ylipäänsä kirvojen karkoituksesta puutarhassa ja suhtautumaan sen eliöihin yhä rennommin.

      Olen nyt myös törmännyt keskusteluihin mäntysuovan ekologisuudesta ja siitä, onko se nyt ympäristöystävällistä vai viherpesua. En varmaksi osaa sanoa, tietotaidot liian heikot. Ja kuinka iso osa mäntysuovan huonosta maineesta menevät siihen, että alkuperäistä on muokattu sisällöltään ja se ei olekaan enää ympäristölle lainkaan ystävällistä? (Kuten perinteisen tolunkin INCIä on muokattu niin, ettei vastaa enää nimeään ja monet vanhankansan siihen liittyvät niksit ovat vanhentuneita)

      Poista
    2. 100 % aito nestemäinen mäntysuopa ei sisällä säilöntäaineita. SEn PH>10, jossa ei elä mikään. Sen sijaan juuri HavU (ennen HavI) on laimenettua Latvialaista ja sisältää sitä ikävää säilöntäainetta. Ekopine, Rainbow ja LIdl ovat kotimaista 100 %. Eli nestemäistä kannattaa suosia, koska palaa ei saa kotimaisena. Siivousaineiden ongelmana nykyään on juuri niiden säilöntäaineet. Harmi, että mäntysuovan maine ympräristöhaittana saa jalansijaa netissä. Ostamme kallitta saippuoita jotka on valmistettu palmuöljustä ja muusta eksoottisesta, kun meillä on kotimainen parempi vaihtoehto. Hartseista ei ole haittaa maahan tai viemäriin mennessään. Kaikki synteettiset tensidit (myös ekopesuaineiden) ovat vesistössä haitallisia. https://joutsenmerkki.fi/mantysuovasta-on-moneen/

      Poista

Lähetä kommentti