DIY dödö

Kuten kerroin, monelle jo shampoottomuus on ollut iso yök. En siis ole sen enempää kertonut muista luomuilu kokemuksistani avopuolisoa pidemmälle. Tai syksyn alussa vihjasin työparille, että olen tehnyt muutoksia erään tuotteen suhteen ja jos huomaa sivuvaikutuksia, saa sanoa suoraan. Ainakaan vielä en ole palautetta kuullut ja ainakin elän hyvässä uskossa, että uskaltaisi sanoa, jos ongelmia pienessä ryhmätilassa asian suhteen olisi. Niin, ilmastoahdistuksessani päätin luopua myös dödön käytöstä niiden kemikaalien ja kertakäyttöroskien vuoksi. Pitkän testijakson jälkeen uskallan vihdoin myös mainostaa kotitekoista dödöä, jonka perusresepti on kiertänyt varmaan jokaisessa zero waste blogissa ja keskustelussa. Mutta on se silti niin kiva!


Niin, ensimmäisiä zero waste-päätöksiäni oli luopua perus deodoranteista ja antiperspiranteista, joita molempia käytin vaihdellen. Olin vuosia käyttänyt perus roll oneja, kun kesällä päädyin suihkutettaviin. Mitään luotettavaa tietoa en aiheesta löytänyt, mutta jotenkin omaan päähäni on nuoruudessa iskostettu ajatus, että juuri nämä spray-deodorantit olisivat kaikista epäeettisin vaihtoehto. Mutta tosiaan vain oma mielleyhtymä ja nopean googlailun iltalehtiartikkeli tulivat aiheesta vastaan, joten varmaankin oma mutuni on täysin vailla totuuspohjaa. Sinällään helpottavaa, olen potenut kahdesta nyt jo pois antamastani pullosta huonoa omaatuntoa jo pidempään. Sainko siis synninpäästön? (Ja mitä sitä turhaan asiaa aiemmin selvittämään ja tutkimaan).

Paljon on puhuttu myös alumiinin ja rintasyövän yhdistävistä tekijöistä, mutta jälleen ei itselläni ole asiasta mitään asiantuntijan tietoa, enkä edes jaksa alkaa asiaa selvittämään. Jokainen asiasta kiinnostunut on varmasti ehtinyt aiheeseen itseäni enemmän perehtyä ja mielelläni kommenttikentässä saa itseänikin valaista. Omassa suvussani rintasyöpää esiintyy hyvinkin paljon, joten onhan se kiva ainakin omalta osalta minimoida sen esiintyvyyttä lisäävät riskit. (Ja koska tämä on monien suosikkivasta-argumentti, en tupakoi enkä syö punaista lihaa). Itselleni tärkein syy kuitenkin kokeiluun oli puhtaasti halu ja kiinnostus kokeilla, millaista elämä olisi luomumpana ja tässä asiassa vähemmän jätettä tuottavana. Eikö juuri jätteettömyys ja ekologisuus olleet ne teemat, jolla blogiakin samaan aikaan lähdin kirjoittamaan? Mies on ollut koko parisuhteemme ajan dödötön, kuulemma omaa laiskuuttaan, mutta rehellisesti en muista hänen hielle haisseen kuin suuremman fyysisen rasituksen jälkeen esimerkiksi remonttia tehdessä ja kesällä pihatöissä, johon on suihku auttanut. Ja näissä tilanteissa lienee jo ihan tervettäkin vähän haista? Tältä pohjalta uskalsin itsekin tehdä testini vannottaen häntä heti ilmoittamaan hajuhaitoista.


Koska ajauskin haisemisesta ahdistaa, olen joka aamu ja ilta pessyt kainalot, samoin suoraan treeneistä olen mennyt suihkuun kroppapesulle.  Jokainen meistä on useampaan otteeseen varmasti ollut tilassa pistävälle hielle haisseen ihmisen kanssa, eikä se kokemus ole mitenkään mukava. En itse halua olla se tyyppi, jonka seurassa jokainen miettii kohteliainta tapaa poistua ja ilmaista suihkun tarpeesta. Joskus vuosia sitten on myös tullut ostettua Lushin kiinteä dödöpala, joskin sen käyttö jäi osaamattomuuteen. Alkuun kokeilinkin palata sen käyttöön ja pala toimi ihan ok,  joskin kainaloiden iho on välillä tuntunut kipeältä. Monet vannovat joko pelkkään kookosöljyyn, ruokasoodaan tai suolaan deodoranttina, myös omistamaani suolasaippuaa voisi sen pakkausselosteen mukaan käyttää deodoranttina.


 Kuitenkaan mikään näistä ei sellaisenaan tuntunut itselleni sopivalta, joten päätin kokeilla DIY dödöä, koska säätäminen ja itse tekeminen ovat kivoja. Ja saahan siitä ainakin materiaa blogiin. (Suunnitteilla myös postaus epäonnistuneista DIY-kokeiluista). Näissä ainesosina ovat yleensä kookosöljy, ruokasooda ja maissijauho. Itse ajattelin korvata maissijauhon kotimaisella perunajauholla. Ruuanlaitossa näillä on usein sama funktio, miksei korvaavuus siis tässäkin asiassa toimisi? Tiedän, että näihinkin olisi olemassa tarkan mitan ohjeita, mutta kuka niistä jaksaa välittää? Suurpiirteisenä ihmisenä sekoitin dödön puhdistettuun lasipurkkiin suoraan seuraavasti:
  1. n. 1/3 kookosöljyä
  2. muutama tippa eteeristä öljyä, ei pakollinen osa
  3. n. 1/3 ruokasoodaa
  4. Sekoitin ja lisäsin joukkoon perunajauhoja, kunnes pidin koostumuksesta

    Valmis! Hurjan haastavaa. Ota pieni nokare, sulata sormissa ja levitä.
Yllätyksekseni toimi jopa markettiversioita paremmin. Yleensä 3h treenien jälkeen väkisinkin tulee hikisiä hajuhaittoja, mutta en ole itse mitään näiden käyttöön siirtyessäni havainnut, eikä lähipiiri (eli ne, keneltä olen kehdannut kysellä) ole myöskään valittanut. Ruokasooda saattaa joidenkin ihoa ärsyttää, mutta itselläni ei ainakaan vielä ole ongelmia ollut. Tuote saa plussaa myös kauniista lasipurkista, paljon muovipötkelöä nätimpi.


Sellaisia paljastuksia tällä kertaa. Onko ketään lukija luopunut markkettideodoranteista? Paljon on kehuttu myös kristallideodorantteja ja kestävyytensä puolesta myös ne lienevät melko hyvin nollahukkaan sopivia.

<3 Mari

ps. En olisi ihan heti uskonut kirjoittavani hikisistä kainaloista julkiseen blogiin ^-^'' Toiveita seuraavien paljastusten suhteen?

Kommentit

  1. Juu, käytössä on kyllä ostettu dödö, mutta se on just tuollasta (Kaurilan saunan voidemainen dödö, tuoksuna appelsiini, mikä on aivan ihana). Kun tuo loppuu, teen itse siihen samaan purkkiin uutta (mulla on jopa appelsiinitippoja ihan tätä varten hommattuna). Minusta tämä nykyinen on ihan paras dödö ikinä, yhtään kertaa ei ole tullut hajuhaittoja sen kanssa, vaikka hikoaisi isostikin jossain. Ja uskon vahvasti myös kotitekoiseen versioon.

    Oon sitä mieltä, että tämä on tuote, jota voisi aivan hienosti tehdä myös lahjaksi muille. Omat tyttäreni ainakin käyttäisivät, miksei siis muutkin?! Ihania aromaattisia öljyjä vaan tuoksuksi, niin on kyllä mitä ihanin lahja mielestäni! Minusta nää dödöjutut ei ole ollenkaan noloja, sitä paitsi katsoppa miten hirveät valikoimat on vaikka joulun aikaan tyrkyllä niitä valmiita lahjapakkauksia, missä on saippua ja dödö. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkäsin vähän kesän helteitä, parissa ryhmässä varoiteltiin toimivuuden siihen loppuvan, mutta ainakin kesäkuun ensimmäiset hellepäivät sujuivat ongelmitta. Lisäsin uusimpaan satsiin myös pari tippaa teepuuöljyä, jonka pitäisi desifioida.

      Joko olet päässyt kotikutoista kokeilemaan ja mitä pidit? Ihana kuulla, ettei aihe ole nolo ja jopa lahjaksi voisi mielestäsi antaa. Olisi kyllä mahtavaa nähdä kulttuurissa muutos, jossa tavaran sijaan annettaisiin enemmän kotikutoisia hyödykkeitä tai apua lahjaksi, yhteistä aikaa yms. Mutta ainakin koen, että omassa kaveripiirissäni ei olla vielä tähän valmiita. Jouluna jakamani jalkakylpypommit olivat jo suurimmalle osalle saajista eksoottinen kokemus (mutta isoäiti selvästi nautti ja ilahtui <3).

      Eteeristen öljyjen suhteen huomaan olevani vielä tavarakoukussa. Omistan kaksi eteeristä öljyä ja sen teepuuöljyn, joka kai myös tuohon katekoriaan menisi, mutta jos jostain syystä kauppareissulla tulee kuljettua Ruohonjuuren ohi, on pakko päästä haistelemaan valikoimaa ja mieli tekisi ostaa jonkun uuden tuoksun kotiin, _koska kyllähän vaihtelu virkistäisi ja ihan oikesti käytänkin_. Mutta kun ei niitä tarvitse niin montaa.

      Äh, nyt kun tullut kommenttien kautta läpileikkaus omaan blogiinkin, huomaa monia sellaisia pianä asioita, joissa tietoa on tullut lisää ja tekisi mieli käydä korjaamassa. Vaikka tuo suolasaippua on sellainen, sekä himalajansuola yleensäkin, on sellainen, jota toivon kaikkien välttelevän. Olot, joissa louhitaan ovat kamalat. Päälle tietysti ärsyttävä valheellinen markkinointi terveellisyydestä, jotka olen kyllä tiennyt, mutta jotka ovat menneet enemmän huvittavuuden piikkiin. Tavallinen suola ajaa hiustenpesussa ja dödönä saman asian ja on huomattavasti eettisempi valinta.

      Poista
    2. Heissan! Just tänään viimeinkin tein itse tuon dödön! En siis aiemmin tehnyt, koska se ostodödö kesti suunnilleen ikuisuuden (eli käytännössä noin vuoden, mutta mä en siis joka päivä laita dödöä). Mielenkiinnolla odotan, miten toimii! Tyttärelleni tein helmikuussa lahjaksi vastaavan, en ole muistanut kysyä onko käyttänyt sitä ja onko ollut toimiva. Mutta kovasti toivon, että tämä nyt sitten on niin hyvä miksi sitä kehutaan!

      Hei kerroppa lisää tuosta suolajutusta... en ole kuullutkaan!!?? Mullakin nimenomaan sitä himalajan suolaa ruokasuolakäytössä...

      Poista

Lähetä kommentti