Tammikuun yhteenveto

Tammikuun piti olla säästäväinen kuukausi. Ylimääräisiä menoja ei ollut tiedossa ja laskut maksoin heti kuun alussa. Kuitenkin kovat pakkaset nostivat bensan kulutusta, jolloin siihen varaamani summa ylittyi n. 40€:lla eli yhdellä tankkauksella. Vaikka Fiat 500:seni on pieni ja vähäkukutuksinen, oli tämä iso paha. Kyseinen summa on myös taloudellisesti iso meno sillä kaikkiaan kuukausirahani eivät ole suuria. Huomasin myös kuluttavani ruokaan huomattavasti enemmän rahaa ja sen osalta kuukausibudjetti ylittyi myös noin 30€:lla. Tammikuun vegaanihaaste houkutteli kokeilemaan uusia ruoka-aineita, kuten ravintohiivaa, ja lisäsi mm pähkinöiden kulutusta. Kokkailin myös koko kuukauden aikana huomattavasti enemmän, mitä aikoihin. Vaikka menot kuukausitasolla näyttää suurelta nousulta, eivät ne ruoka-ainekohtaisesti ole suuria sillä monet kestävät pitkään. Vegaanius ei myöskään automaattisesti nosta ruokakuluja, itse vain innostuin kokeilemaan. Jos olisin syönyt vihanneksia ja linssejä/papuja pääasiassa, olisi ruokakulut olleet varmaan hyvinkin pienet.

Loppukuusta olin sairaana ja sain paljon migreenikohtauksia ilmeisesti väsymyksen ja stressin takia, joten jouduin lopulta ostamaan myös perus käsikauppasärkylääkkeitä. Niihin rahaa meni pyöreästi 10€. Positiivisena menona oli tankokisoihin osallistuminen. Tampereen lähellä järjestetään toukokuun lopussa Show Case ja kavereiden kannustamana päätin osallistua aloitteijoille suunnattuun sarjaan. Jännittää ja kihelmöi! Nyt täytyy todella alkaa venyttelemään ja tekemään vatsoja, kisamusiikkia ja koreota täytyy myös hyvissä ajoin alkaa harjoittelemaan. Apua! Olen kerran osallistunut seuramme omiin kilpiluihin ollen sarjani ainoa esiintyjä, jolloin paineita ei juurikaan ollut. Nyt tankoilijoita saapuu ympäri Suomea ja tiedän olevani vielä kovin aloittelija ja keskinkertainen. Yritän ottaa luonnetta kasvattavana kokemuksena.


Kuun lopussa olinkin sitten avokille velkaa kisamaksujen verran (45€) ja tilillä oli +25€. Kisat olisi voinut myös maksaa laskulla, mutta se olisi maksanut 10€. Velka tasoittui maksaessani nyt palkasta kodinhoitohuoneeseen pienen remontintapaisen - siitä jahka saadaan valmiiksi.

Siirsin palkasta 300€ säästötilille (kasvanut 20snt korkoa, wuhuu :'D ) ja jätin käyttötilille 260€. Tästä 30€ on varattu loppukuun puhelinlaskuun (vaihdellut 19-29€ välillä, pitäisi kilpailuttaa). Ruuan ja muun elämisen yritän mahduttaa 230€.  Olen myös luvannut pitää työtiimini kanssa yhteisen tykyillan, jolla nollataan syksyn ja tammikuun muutosten stressiä ja parannetaan ryhmähenkeä. Ravintolakäynti vie siis jonkin verran budjetista.


Tavarahaastekin edistyy vaikka 1000:n on vielä matkaa. Olen pitänyt paperilla kirjanpitoa ja tämänhetkinen saldo -260 tavaraa, joille on löytynyt joko uusi koti tai jos ovat olleet rikkinäisiä, kierrätetty. Jonkin verran olen vienyt tavaraa myös töihin ja käyttänyt lasten kanssa askartelussa, kasa valokuvakehyksiä odottaa kevättä ja kukkien kuivausta. Vaatteita ja kirjoja olen saanut myytyä, olen myös monista vanhoista harrastustavaroista luopunut. Tavaran vähentyäessä olen alkanut kyseenalaistaa monia kotien peruselementtejä. Sohvaa meillä ei ole koskaan tässä talossa ollut, mutta nyt olisin valmis luopumaan melkeinpä kaikista nojatuoleistakin, viihdyn lattialla parhaiten ja mies istuu aina työtuolillaan. Myös ruokapöydän funktion olen kyseenalaistanut, syön itse japanilaisittain matalan olohuoneen pöydän ääressä, mies tietokonepöydän äärellä. Koska emme ole juurikaan samaan aikaan kotona syömässä, ei sosiaalisia ruokahetkiä ole, kuin ehkä viikonloppuisin. Uskon tavarahaasteen ottavan keväämmällä isomman harppauksen, kun pääsen ulkovarastomme kimppuun. Sinne kertyy liiankin helposti tavaraa, joka vain viedään sivuun "koska voi olla hyötyä". Myös tekninen tila työkaluineen vaatisi siivoamista, joskin niitä ei kannata omakotitalossa karsia. Tarvitaan vielä aivan varmasti.

<3 Mari

Kommentit