Miten teillä lajitellaan?

Törmäsin eräässä fb-ryhmässä keskusteluun roskien lajittelusta ja esteettisemmistä ratkaisuista roskien säilömiseen ennen niiden viemistä lajittelupisteisiin. Noloa, miten paljon oikeasti aiheesta innostuin. Splainattuani ja spämmättyäni ryhmän keskustelua tovin, päätin tulla vielä tännekin pätemään. Koska voin. Joten jos roskapuhe ei kiinnosta ja tiedät siitä minua enemmän, lopeta lukeminen. Tai hei! Älä lopeta! Lue ja kommentoi, kerro parannuksia ja jaa omat vinkkisi.

Meidän taloutemme koostuu kahdesta aikuisesta ihmisestä ja kahdesta koirasta. Vain itse pyrin kohti nollahukkaa, mutta myös mies lajittelee ja pyrkii omalta osaltaan tekemään kestävämpiä valintoja. Tämän vuoksi meillä tarvitaan siis edelleen kaikki mahdolliset roskikset. Parhaillaan niitä on kuusi; metalli, lasi, muovi, bio, paperi- ja kartonki sekä sekajäte/polttokelpoinen jäte.


Eniten tilaa vaativat muoviroskat. Itse pyrin ostamaan mahdollisimman pitkälti kaiken muovittomana, mutta mies ei asiaan kiinnitä huomiota. Myös monet vegaaniset tuotteet tulevat muoviin pakattuina pidemmän säilyvyyden vuoksi (jos kysyntä kasvaisi, mahtaisikohan pakkausmateriaalit muuttua?) ja esimerkiksi vegejuustoon sorruin itse, kun piti tyydytää jo pidempään kalvanut pizzanhimo. Toki suuremmalla itsekurilla tämäkin muoviroska olisi vältetty. Lisäksi vanhan elämän tuotteita tulee jatkuvasti päätökseen, kuten shampoopulloja (miehen) ja käsirasvoja, jotka menevät myös muoviroskiin (nehän ovat muovipakkauksia?). Nyt hyödynnäme koiranruokapussia muovijätteiden keräyksessä, mutta normaalisti kestokassissa kuljetetaan. Kestokassi myös mahtuu hyvin allaskaappiin. Satunnaiset kierrätyspullot kerätään myös omaan kestokassiinsa, niitä ei kyllä ole aikoihin taloon tullut meidän toimesta.



Allaskaapista löytyvät myös metalli- ja lasiroskikset sekä sekajätepurkki. Metallia ja lasia kertyy satunnaisesti, lasipurkit pyrin mahdollisuuksien mukiin ottamaan uusiokäyttöön, jos ovat sopivan mallisia ja kannet hyviä. Metallia kertyy nykyään vähemmän kuultuani, että niiden sisäpintaan laitetaan myös muovia. Kiva kiva. Mustassa muovipurkissa ovat taloutemme sekajätteet ja niistä olen oikeasti aika ylpeä. Purkki on 2,5 kuukauden aikana vasta alta puolillaan ja omalta osaltani se olisi jopa tyhjempi. Zero waste tuntuu kulminoituvan lasipurkkeihin, joihin saadaan mahtumaan koko vuoden roskat tai pidemmänkin ajan ja aloittaessani muutoksen sekä etsiessäni tietoa, kuvittelin tavoitteen olevan lähes mahdoton tai vaativan isoja muutoksia elämässä. Ei vaadi. Hyvin pienillä muutoksilla omassa arjessa olemme saaneet pudotettua sekajätteen määrää olennaisesti ja nyt piharoskiksemme tyhjennetään lähes tyhjänä pisimmällä tyhjennysvälillä. Jos tuntisi naapureita paremmin, voisi ehkä ehdottaa yhteisroskista? Tai porukoiden kanssa, asuvat suhteellisen lähellä ja kuitenkin kyläillään säännöllisesti. Säästöä säästöä.


Ainoa esillä oleva roskis on biojäteastia. Se kaadetaan kompostiin vähintään kerran päivässä ja sisältää useimmiten kahvinporoja ja teenlehtiä, jonkun verran vihannesten naatteja (näitäkin voi kuulemma hyödyntää monipuolisesti ruuanlaitossa, joten parannettavaa olisi) sekä muuta vastaavaa. Ruokaruokaa ei meillä mene hukkaan nimeksikään, joskus mieheltä kalannahat tai kerran kaksi vuoteen joku ruoka muuttuneen tilanteen takia (esim valmiiksi tehty ruoka ja vatsatauti). Fiksumpi muistaisi pakastaa, mutta ihan hyvällä mallilla ollaan kai?


Olohuoneessa säilytämme takan vieressä koria, johon tulevat paperit ja kartongit. Takan pienhiukkaspäästöt eivät edusta nollahukkaa ja samalla, kun poltamme paperia ja kartonkia, lähtevät nämä pois kierrosta. Tuhkan tosin levitämme omalle kasvimaallemme ja pihalle, pakkasilla sillä saa suletettua myös mäen pihalta niin, että siitä on turvallisempi kulkea. Mutta parempi olisi kylmilläkin keleillä jaksaa enemmän kierrättää näitä. Lämpimällä säällä paperi ja kartonki lajitellaan kahteen pinoon ja kierrätetään. Paperia ei kerry juurikaan. Laskuista, joita ei saanut muutettua sähköisiksi, suoramarkkinoinnista, jotka eivät kunnioita postilaatikon kieltoa, kauppakuiteista (lähikaupat tulostavat automaattisesti). Kartongissa suurimmat tekijät ovat kaura- ja lehmänmaito. Harkinnassa, että ainakin yrittäisin tehdä itse kauramaitoni. Rahaa ja roskaa säästyisi, voisi olla hauskaakin, mutta entä jos siitä tulee järkyttävän pahaa? Tai erittäin hyvää? Pääasiassa ostan Plantin kauramaitoa, jonka tehdas on Turussa eli naapurissa, tai herkutellessani Oatlyn, jonka maku mielestäni paras. Tykkään myös Oatlyn imagosta, on aika hauska. Tämä on paljon sanottu, yleensä mainokset ja yritykset aiheuttavat vain turhautumista ja ärsytystä vaikka tuotteessa ei vikaa olisikaan. Oatly on ruotsalainen yhtiö.


Pakko vielä loppuun mainostaa työpaikkani Multaa&Mukuloita-hankevastaavan kokoamaa kalenteria seuraavalle vuodelle! Sisältää Lounais-Suomen jätehuollon lajitteluohjeet, kiertotalousinfoa ja joka kuukaudelle on merkitty erilaisia ympäristöteemapäiviä ja muistutetaan esimerkiksi, milloin kannattaa lähteä marjastamaan ja annetaan pieniä ekovinkkejä, kalenteri annetaan vuosittain kaikille asiakasperheille. Aika helppo tapa osallistaa perheitä ja jakaa tietoa. Jenni on 💚

Miten Teillä lajitelu hoituu? Pyrittekö minimoimaan tuottamanne jätteen vai onko asialla mitään merkitystä? Vinkit ja parannusehdotukset otetaan myös ilolla vastaan!

<3 Mari

ps. Hyvä muistaa

Kommentit

  1. Hih, sainpas tämän luettuani viimeinkin aikaiseksi muuttaa meidän roskiksen tyhjennysvälin pidemmäksi! (Kesti ihan kaksi minuuttia tietokoneella tehdä... ja olen tätä viivytellyt varmaan pari vuotta...)

    Noin muutoin meidän kierrätys menee siten, että meillä on keittiön korkeassa kaapissa yksi hylly, jolla on kaupan iso kestokassi kartongeille (meiltä tulee paljon maitopurkkeja...mieheltä siis) ja toinen muovipakkauksille (joita todellakin tulee järkyn paljon!). Sen lisäksi tiskialtaan alla olevassa kaapissa on roskissysteemi, jossa on kaksi sellasta kahden ämpärin kehikkoa. Yhdessä ämpärissä on loppujäte (jota tulee ehkä pussillinen viikossa tai kahdessa, siinäkin on suurin osa varmaan jotain kahvipaketteja...), yhdessä biojäte (kompostori on pihalla) ja yhdessä metallit (joita tulee ämpärin verran ehkä kerran kahdessa kuukaudessa). Satunnaiset lasit kerään sinne kaapin pohjalle, minäkin hyödynnän aika paljon lasipurkit muuhun käyttöön. Se yksi ylimääräinen ämpäri sisältää muovipusseja, joita aina joskus kuitenkin talouteen tulee (useimmiten hyödynnän ne sitten muovipakkausten keräämisessä). Ulkoeteisessä on kestokassi paperille (en ole saanut vielä aikaiseksi laittaa postilaatikkoon mainoskieltoa...) ja eteisen kaapissa pieni muoviastia, jonne kerätään paristot, lamput ja pienet SER-jätteet ja ne viedään sitten joskus, kun niitä on kertynyt enemmän. Ulkoeteisessä on myös kierrätettäville pulloille pussi, niitä tulee joskus. Oliskohan siinä kaikki? Mulle toi kierrätys on aika tavalla sydämen asia, tein siitä aiheestä myös näytön koulussa ja olin työssäoppimassa jäteasemalla, joten todellakin pidän aiheesta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja siis niin, kyllähän pitäisi varmaan ennen kaikkea pyrkiä siihen, että jätteitä yleensäkin tulisi mahdollisimman vähän. Aika ajoin innostun käyttämään vaikkapa palasaippuoita ja -shampoita (ja ostin reissusta jopa palana olevan käsirasvan!), mutta sitten taas välillä en jaksa ihan niin kovasti yrittää. Toisaalta en kyllä noin niin kuin yleensä ottaen harrasta mitään ostelua ihan vaan huvin vuoksi, pyrin ostamaan vain tarpeeseen.

      Poista

Lähetä kommentti