Joulukuun yhteenveto

Kuten kerroinkin, joulukuu on ollut kulurakenteiltaan poikkeava muista kuukausista. Säännöllisten pakollisten menojen jälkeen en uskaltanut säästöön tässä kuussa siirtää, sillä menoja oli vielä edessä. Yhtenä näistä oli autoni ensikatsastus, josta se meni heittämällä läpi. Harvoin tulen hyvillä mielin kotiin mistään autoihin liittyvän jälkeen, mutta Katsastus10:n työntekijät olivat mukavan rentoa ja huumorintajuista porukkaa. Liian usein tuntuu, että naisoletettuna minkä tahansa autoasian hoitamista seuraa muuta spleinaus, alentava kommentti tai muuten ärsyttäviä kontakteja, mutta kerrankin koin tulleeni kohdelluksi ihan vain asiakkaana, en sukupuolena. Vaikka tuo minttuviinan värinen retropikkuauto olisi jo itsessään ehtymätön naiskuskivitsien lähde, eikä yksisarviskoriste varmastikaan asiaa auta (kyllä, se oli niin ällön kliseinen, että pakko se oli hommata kesällä). Myös joulun lisäksi lähipiirissä juhlittiin useampia pyöreitä vuosia, joiden kimppalahjoihin osallistuin. Suurinosa joululahjoista oli itse tehtyjä, mutta myös niiden tarvikkeisiin kului rahaa, enkä kaikille keksinyt sopivaa lahjaa, jonka olisin osannut valmistaa, joten muutama lahja tuli ihan ostaakin. Juhliminen ei myöskään loppunut jouluun vaan tänään nyyttärimeiningillä siskon järjestämiin uudenvuoden juhliin. Omaksi panostuksekseni niihin valikoitui karkit, muiden tuodessa mm juotavaa ja siskon kokatessa useamman ruuan illallisen. Käytin myös ison rahan suutariin, mutta kirjoitan tästä vielä oman postauksen.

Isoin menoerä oli ehdottomasti seuraavan kauden harrastusmaksut. Tähän sekä erään lainan loppuunsaattamiseen käytin myös veronpalautukseni. Toki olisin voinut maksaa harrastuksen vasta tammikuussa tykyrahoista tai joulubonuksesta, mutta joulukuun lopulla studiolla oli hyvä tarjous kausikortista, jonka joka tapauksessa olin ostamassa. Halusin myös säästää tykyrahoja syyskaudelle, sekä mahdollisiin workshoppeihin tulevalla vuodella. Tarjouksessakin kortti maksoi melkein 400€, joten olen enemmän, kuin kiitollinen isoäidilleni, joka halusi osan maksaa joululahjanani.  Olin kuvitellut saavani ehkä noin 100€ tukea, joka sekin on iso raha, mutta sain tuosta vielä tuplat. Suunnitelmissa onkin keväällä yllättää Mummu suursiivouksella ja mukavilla yhteisillä ajanvietteillä sillä noin paljoa en todellakaan odottanut saavani.

Kuukauden yleisin ruoka

Joulukuussa myös ruokaan on palanut yllättävän paljon rahaa. Tai ei budjetti sen takia ole paukkunut, mutta verrattuna marraskuun hävikkiruokakuukauteen, on joulukuun ruokamenot melkein tuplaantuneet. Olen edelleen tuonut töistä ylijäänyttä ruokaa ja muokannut siitä mieleistäni, mutta pakko se on myöntää Arkean valmisruokien tursuavan jo korvista ja ettei niistä suuria makuelämyksiä saa sitten millään. Se, mitä eniten olen joulukuussa kaivannut, ovatkin erilaiset tuoreet kasvikset eri muodoissa ja uunikasvikset ja erilaiset salaatit ovat olleet ehdottomasti joulukuun ruokasuosikkeja. Kuka olisi uskonut, että porkkanaa ja kunnolla valmistettua perunaa voi kaivata näin paljon?

Joulukuun palkan päälle saimme 300€ joulubonusta, verollista sekin valitettavasti. Palkka maksetaan aina kuukauden viimeisenä päivänä, jos se ei näiden kuukausikatsausten rakenteesta ole tullut selväksi. Ensimmäisen suuren menoni maksoin heti, nimittäin jatkan avoimessa opintojani ja ilmoittautumisen yhteydessä tuli maksaa 210€. Kun käteen jäävästä summasta vähennetään pakolliset menot laitoin tässä kuussa säästöön 300€ ja jätin käyttööni 250€. Tiedossa ei muistaakseni pitäisi olla muuten mitään ihmeellistä, joskin äiti on nyt jo pidempään kysellyt, koska vien hänet syömään, joten toiveissa on, että saisin ainakin osan käyttörahastakin siirrettyä säästöön. Tammikuussa voisin myös pitää kaappientyhjennysviikon keittiössä, jospa taas saisi pakkasta tyhjemmäksi ja kuiva-aineita kulumaan.

Pian myös luvassa hiuskokeen tuloksia, huomasittehan myös hienot ulkoasumuutokset?

<3 Mari

Kommentit