Kahvi kotikosmetiikkana x 3

Kerroin no poo-postauksessa kahvin olevan yksi osa hiustenpesurutiiniani, toinen vakiokäytössä oleva oli etikka. Kahvin toimivuus ja miten sillä pesen on herättänyt ehkä eniten kysymyksiä. Viimeisimmän keskustelun kävin eilen työpaikan suunnittelupalaverissa. Yllättävän moni oli käyttänyt kahvia jo aiemmin ja oli myös tyytyväinen tuloksiin, yksi puolestaan päätti tänään testata. Huomenna kuulen varmaan tuloksista. Oletan pettymystä, koska mitään ei ole kuulunut.


1. Kahvi hiushuuhteena ja tumman värin kirkastajana


Tai pesuaineena. Olen kiehauttanut vettä ja kaatanut jo kertaalleen käytettyjen purujen läpi eli lyhyesti keittänyt vain kahvia. Jos aamukahvista on jäänyt jotain pannuun seisomaan, olen sen hyödyntänyt tässä. Annan kahvin jäähtyä. Tässä välissä olen hiukset kastellut mahdollisimman kylmällä suihkulla ja hangannut huolellisesti päänahkaa. Kahvin jäähdyttyä huuhtelen sillä hiukset pääalaspäin. Ajoittain lasken kipon alas ja hankaan päänahkaa huolellisesti ja kaadan lisää, usein dippaan hiukset koko pituudeltaan kipossa, jotta nekin saavat osansa huuhtelusta.

Kahvihuuhtelu jättää hiuksiin hyvän tuoksun ja mielestäni kirkastaa hennalla värjättyjä hiuksiani. Hiusprojektin alkaessa päätin ainakin häihin asti olla värjäämättä hiuksiani, joten jahka tyvikasvua alkaa enemmän olemaan, voin kertoa huuhteen vaikutuksista omaan väriini. Ainakin yksi työkaveri on muuttuneesta väristä huomattanut jo muutaman huuhtelun jälkeen tietämättä mitään kokeilustani, joten ero ei ole puhtaasti omaa kuvittelua.

2. Hiuspohjan kuorinta tehostamaan hiustenkasvua

Kuorinta suoritetaan siis käytetyillä kahvinpuruilla - kiertotaloutta parhaillaan. Kahvinporoilla kuorimisen pitäisi kuulemma auttaa esimerkiksi hilseilyyn ja vannotaan sen myös tehostavan hiustenkasvua. En ehkä itse jälkimmäisen varaan laskisi, mutta ei tästä metodista missään nimessä haittaakaan ole. Kasvun pitäisi liittyä kahvin kofeiiniin ja usein tässä tarkoituksessa purut jätetään hetkeksi hautumaan päänahkaan.

Tämä on yleensä myös se tunnetumpi tapa pestä kahvilla hiukset. Olen kuullut ihmisten hankaavan sekä kuivaa päänahkaa, että jo huuhdeltuja hiuksia poroilla eli lienee täysin makuasia ja voi valita omiin pesurutiineihin sopivamman. Itse en niin välitä kuoria päänahkaa poroilla, tuntuu huuhtelusta huolimatta jäävän rippeitä, jotka ärsyttävät omaa ihoani. Toki harjatessa niistäkin pääsee eroon ja huolellisemmalla huuhtelulla. Puhdasta tulee joka tapauksessa ja tuoksu on edellistä voimakkaampi, halutessaan joukkoon voisi laittaa ehkä tipan kaksi mieleistä eteeristä öljyä tuomaan niitä kaipaamiani esansseja.

3. Hyvästit selluliitille - kropan kuorinta

Rakastan tätä ehdottomasti eniten! Pelkät kahvinporot jo sellaisenaan ovat hyviä kuorinnassa ja jättävät ihon todella pehmeäksi, mutta välillä lisään tipan ruokaöljyä. Se imeytyy mukavasti huolellisen hankauksen aikana ja oma erittäin kuiva ihoni kiittää. Suosittelen itse hamppuöljyä, joka itselleni ollut mieluisin, mutta kaikki kotoa löytyvät varmasti käyvät. Kookosöljy ja oliiviöljy lienevät klassikoita, mutta rypsiöljykin on sopiva. Muutamalla tipalla eteeristä öljyä tuo oman lisänsä kuorintaan, kunhan huomioi tuoksun sopivuuden muihin ainesosiin. Muita tuunaustapoja ovat suola ja sokeri, jotka myös toimivat kuorivina ainesosina. Kokeilemaan ja jakamaan omia suosikkeja!

Kahvikuorinnan väitetään tehoavan selluliitteihin, mutta enpä itse tähän(kään) luottaisi. Jos selluliiteistä olisi näin helppo päästä eroon, olisiko niitä enää kellään? Tai ainakaan kenelläkään julkisuudessa olevalla? Niin, kovin skeptinen siis olen. Voitte toki todistaa olettamukseni vääräksi. Kahvi kuitenkin tehostaa pintaverenkiertoa, joten kuorinta sopii koko iholle ja kasvonaamionakin se on aika metka. Tarpeeksi paksu koostumus, jotta pysyy kasvoilla. Joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi ylikypsän banaanin, soijajuqurttia tai savea. (Mielessä kuitenkin ruokahävikki ja onko ruokaa fiksua käyttää tässä?). Kasvoilla kahvin pitäisi tehdä ihosta kuultavamman sekä rauhoittaa tulehduksia ja vähentää turvotusta. Paljon kivoja lupauksia. Okei, olen jälleen vähän skeptinen, mutta ainakin se puhdistaa ihohuokosia ja poistaa kuollutta ihoa, jolloin luonnollisesti iho näyttää kirkkaammalta ja voi paremmin.


Miksi kahvi sitten pesee hiuksia? Tätä olen oikeasti vatvonut eilisestä asti, mutta ainakaan pikainen googlaus ei kunnollista vastausta ole antanut. Kahvipavut itsessään sisältävät vähän rasvaa, jonka vuoksi kestosuodattamia ei suositella. Luulisi siis kahvin todennäköisemmin lisäävän rasvoittuneisuutta. Päänahan kuorinnan kohdalla tietysti käy järkeen, että tali ja muu lika lähtee hankauksen voimasta liikkeelle. Täytyy perehtyä asiaan enemmän, lupaan löytöni jakaa myös kanssanne. Ja jos joku lukija tietää aiheesta enemmän, ovat kommentit enemmän, kuin tervetulleita.

Jälkihuomio! Porojen paikka ei ole viemärissä eli vaikka ämpäri alle hiuksia huuhdellessa ja vedet kasveille.

<3 Mari

+1, kahvinporot sienten kasvualustana 💕



Kommentit

  1. Eikös esimerkiksi Marseillesaippuakin ole oliiviÖLJYÄ ja silti se on pesuaine? Eli onko sitten kuitenkin sillä kahvin rasvallakin joku pesevä vaikutus? Vaikea sanoa, mutta tässä yksi ajatus. Ja hmm... eikö ennen saippua nimenomaan tehty jostain elukoiden rasvasta? Joku yhteys siis on oltava rasvalla ja pesevyydellä, vaikka se ihan nurinkuriselta tuntuukin.

    Olen nyt kyllä erittäin inspiroitunut kokeilemaan tätä kahvipesu-hommelia. Meillä tulee kahvinporoja todella paljon, joten voisi ihan hyvin niistä osan ottaakin jatkossa tällaisiin puuhiin. Kiitos hyvästä vinkistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä itselle sanottu muuallaki ja kyllähän se perinteinen saippua on ollut tuhkasta erotettua lipeää, luita ja rasvaa, joista olen ymmärtänyt rasvan ja luiden tekevän sen saippuamaisen koostumuksen ja lipeän pesseen näin hyvin hyvin yksinkertaistetusti, mutta varmaan rasvallakin jokin oma tarkoituksensa myös pesevyyden kannalta on.

      Mukava kuulla, että inspiroi ja lähti kokeiluun. Kahvinporot sopivat myös melkein kaikkialle kasvimaalla, jos omaa pihaa löytyy, ja ilmeisesti kompostikin niistä tykkää. ^-^

      Poista

Lähetä kommentti