1000:n tavaran haaste

Haaveilen selkeästä, yksinkertaisesta kodista, jossa kaapeissa ei olisi mitään ylimääräistä ja lattiapinta-ala sallisi vähän enemmän tilaa vievät harrastukseni. Siivouskin saisi olla helpompaa. Siis kodista, jossa olisi vain kaikki tarpeellinen, ei mitään ylimääräistä ja jossa olisi helppo keskittyä olennaiseen ja omiin harrastuksiin. Turhat tavarat ja velvoitteet eivät häiritsisi tai tuottaisi ahdistusta.

Olen kasvanut hyvin materiakeskeisessä perheessä, mikä lienee aika tavallista koko läntisessä yhteiskunnassa. Olen siis itsekin oppinut siihen, että parempi pitää varoilta tallessa ja ottaa muiden vanhaa vastaan, koska ehkä sitä tarvitsee. Olen aina pitänyt myös lahjojen antamisesta ja saamisesta, ja onhan niitäkin jaksoja takana, kun tavaran hamstraamisella on paikannut jotain muuta ongelmaa. Ajoittain jo omassa historiassanikin on ollut jaksoja, kun tavaramäärä on ahdistanut ja kulutusyhteiskunnan mielekkyys tullut kyseenalaistettua, mutta se ei ole hirveästi esimerkiksi huoneessani tai asunnoissani näkynyt. Reippaan puolen vuoden ajan olen kuitenkin määrätietoisesti kulkenut kohti minimalistisempaa elämää ja kaivannut selkeyttä paitsi kotiin ja tavaroihin, myös muuhun elämään. Toki elämä hamsterin kanssa asettaa yhteisessä asunnossa tähän rajoitteita, mutta olen varmaan 2/3 vaatteistani jo lahjoittanut tai myynyt, samoin olen yhden kirjahyllyn saanut tyhjättyä ja moni kaappi on menettänyt suurimman osan henkilökohtaisista tavaroistani. Muutosta hidastaa haluni löytää kaikelle käyttökelpoisella uusi omistaja. En halua vain ängetä tavaraa uffin tai vastaavan laatikkoon tai heittää suoraan roskiin. Asetan tässä ehdottomasti nollahukan ja zero wasten etusijalle. Tietysti myös muu elämä menee raivauksen edelle. Ei se päämäärä vaan matka.

Miehen nörttinurkka
Virve kertoi Ostolakko-blogissaan aloittavansa vuodelle 2019 1000:nen tavaran haasteen ja asiaa hetken makusteltuani päätin itsekin siihen ryhtyä. Eli vuodessa pitäisi saada kyseinen määrä tavaraa poistettua kodista. Keskimäärin se tarkoittaa kolmea tavaraa päivässä, huomioon tulee tietysti ottaa jo menneet päivät. Mukaan en aio laskea selkeitä roskia, kuten mahdollisia pakkausjätteitä, mutta muuten melko vapaat kädet otan. Kaikki tavara tulee lahjoittaa tai myydä eteenpäin, rikkinäiset lajitela oikeaoppisesti. Veikkaan roskalava-ryhmän olevan kovassa käytössä. Muista uuden vuoden lupauksistani voit lukea täältä ja hei, olen näemmä tavaran raivaamisen asettanut yhdeksi tavoitteekseni jo blogia aloittaessani.

Ottaako joku muu haasteen vastaan?

<3 Mari


ps. Koska näemmä elän haasteiden kautta, päätin lähteä mukaan tammikuun vegaani-haasteeseenkin. Tähän asti omat ostokseni ovat olleet vegejä, mutta ulkona kala-kasvis ja töistä tullut hävikkiruoka sekaania. Raportoin tästäkin haasteesta vielä tarkkemin. Onko joku teistä mukana vegaanihaasteessa?

Kommentit