Blogin ja kirjoittajan esittely

Ilmastoraportin julkaisun jälkeen keskustelu aiheesta on käynyt kuumana ja saipa se itsenikin pohtimaan omia tapojani ja tottumuksiani. Väitän olevani monella mittapuulla keskivertotavis, joka kokee olevansa tiedostava, lajittelee roskat, osaa käyttää kirpputoreja ja tietää, ettei kaikkea haluamaansa tarvitse ostaa ja mitä kaikkea pitäisi tehdä. Kuitenkin ajan autolla, vegaanius tai edes puhdas kasvissyönti ovat hiljalleen jääneet, vaikka ne vielä muutama vuosi sitten olivat itselleni tärkeitä ja ulkomaillakin olisi joskus kiva käydä. Enkä edes lukenut ilmastoraporttia, kunhan selasin tiivistelmiä ja osallistuin keskusteluun.


Jo elokuussa heräsin siihen, miten paljon rahaa itselläni menee pieniin heräteostoksiin ja ulkona syömiseen sekä siihen, miten huonosti rahaa kertyy säästöön vaikka olen vakituisessa työssä. Matalapalkka-alalla, mutta kahden aikuisen taloudessa kuitenkin. Syyskuussa aloitinkin hyvin kevyen ostolakon. Mitään uutta tavaraa ei saa ostaa, ellei nyt ole välttämätön käyttöesine, kuten viimeiset sukkikset, ja ensisijaisesti nämäkin pyritään korjaamaan. Jo tällöin harkitsin blogin perustamista säästämiseen liittyen, mutta koska en tarkkoja tuloja tai menoja halua julkisesti jakaa, laajempi blogi, jossa reflektoin myös omia kulutustottumuksiani, jaan ekologisempaan ja kestävämpään elintapaan liittyvää pohdintaa ja omaa kehitystäni aiheeseen liittyen, lienee sopivampi. Voin jo kuvitella, että tulee lipsahdettua muuallekin oman elämän saloihin ajoittain, mutta jos näissä olisivat pääpuitteet.

Syyskuun alussa maksoin kaikki laskut, siirsin 150€ säästötilille ja jätin käyttöön 200€ eli 50€/viikko. Tässä kaksi tarkoitusta; saada rahaa säännöllisesti säästöön ja opetella järkevämpää kuluttamista. Nyt syyskuu on puolessavälissä ja tilillä 75€. Veljen ja itseni yhteissynttärit tarjottavineen sekä veljen lahja veivät alkukuusta hieman isomman siivun, samoin auton tankkaus. Kuitenkin olen luottavainen, että tuolla lopulla on realistista selvitä loppukuu. Rahoista, säästämisestä ja kulutuksesta ajattelin tehdä jatkossa kuun lopussa kokoavan postauksen. Muuten en postaustahdista lupaa yhtään mitään. Kirjoitan, kun on aikaa ja asiaa.

Asun puolisoni kanssa vanhassa omakotitalossa, jota molemmat haluamme remontoida mahdollisimman ekologiseksi. Kahdelle ihmiselle pinta-alaa on vallan mainiosta, mutta silti talo on luokkaa "mummon mökki". Piha on iso ja nyt vuoden verran ajan työn alla muokata siitä mieleistä, saada kasvimaata ja koira-aitaus. Remonttilista kaikkineen on pitkä, mutta välttämättömiä on vain kattoremontti. Takka on ensimmäisenä listalla ja ilmalämpöpumppu varmaan talven 2019 hankinta. Aurinkopaneelit ja terassi haaveilussa. Vedet tulevat omasta kaivosta ja se on opettanut säästeliäisyyttä vedenkulutukseen. Pihalta löytyy lehti- ja peruskomposti, osa jätetty niityksi ja pihan perälle olemme kasanneet ötökkähotellia.


Nyt omia tavoitteitani eettisesti kestävämpään kuluttamiseen ja elämiseen ovat:

1. Vuosi ilman uusia tavaroita; sääntönä edelleen pakollisten hankintojen salliminen ja lahjat, mutta niissäkin tulee huomioida ekologisuus

2. Talon raivaaminen ja turhien tavaroiden kierrätys, lahjoittaminen ja vieminen kirppareille.

3. Keväällä pyörän kunnostaminen ja aktiiviseen käyttöönottaminen.

4. Omat ruokaostokset vegaanisiksi. Töistä saan tuoda ylijäänyttä ruokaa kotiin ja koska näen liharuuan mielummin lautasella, kuin roskiksessa, sen syöminen edelleen sallitaan. Kylässä syön, mitä tarjotaan, mutta mahdollisuuksien mukaan valitsen silloinkin kasvisruuan.

5. Kemikaalikuormituksen vähentäminen. Ruokasooda ja etikka ovat kyllä tuttuja pesuaineita ja käytän ajoittain shampoopaloja, mutta nyt alan aina jonkin aineen loputtua aktiivisesti tutkia ja vertailla parempia vaihtoehtoja sekä kiinnitän näihin asioihin huomiota.

Näillä viidellä päätöksellä on varmasti hyvä ottaa ensimmäiset askeleet. Ne tuntuvat itsestä realistisiltä ja saavutettavilta. Hyvä tästä tulee!

<3:llä Mari

Kommentit