Black Friday

Tänään on Black Friday ja tuntuu, että jotain pitäisi aiheesta kirjoittaa, koska liippaa molempia blogin pääteemoja. Toinen tänään vietettävä päivä on puolestaan vastaisku Black Fridayn kulutukselle - Älä osta mitään-päivä. Sekin sopii blogin teemoihin.

Itseltä ovat yleensä molemmat päivät menneet enemmän tai vähemmän ohi. Olen oikeasti huono seuraamaan minkäänlaista alennusmyyntimainontaa, ellei se tule suoraan naamalle. Postilaatikossa on koko aikuisiän ollut mainoskielto, enkä oikeastaan katsele televisiota juuri lainkaan. Kun lehtiäkään ei tule ja kaupungilla hengailu on vähäistä, mainonta rajoittuu pitkälti kohdennettuun mainontaan netissä. Tähän asti ilmeisesti algoritmit eivät ole laskeneet itseäni BF:n kohderyhmään sopivaksi tai olen onnellinen hullu, joka ei ole niitä huomannut. Tämä vuosi onkin muodostanut poikkeuksen ja jo viikkoja olen ollut hyvin kartalla, milloin nämä upeat alennukset alkavat. Usein kestävät muuten yhtä päivää oleellisesti pidempään. Kyllä markkinointiväki osaa.

Tänä vuonna en muutenkaan tekisi ostoksia, mutta yleensä sympatiani ovat olleet enemmän Älä osta mitään-päivän puolella. Teoriassa. Käytännössä olen hyvin voinut saapastella hoitamaan ruokaostoksia kauppaan ottaen mukaan jonkin turhan heräteostoksen tai pari. Se siis siitä. Olisihan se hienoa, jos Black Fridayn ostoryntäyksen sijaan kaupat kumisisivat tyhjyyttään ja ihmiset viettäisivätkin aikaa vaihtoehtoisen toiminnan parissa. Käytännössä en usko tämän koskaan tapahtuvan, ei ainakaan ennen suurta kulttuurillista muutosta ja todennäköisesti muutoksen tulisi olla niin iso ja kokonaisvaltainen, ettei BF:n kaltaisia kamppanjoitakaan koettaisi mielekkäiksi järjestää.

Joten toisena näkemuyksenä olisi hyödyntää alennukset ja säästää rahaa ostamalla nyt jotain pidempään hankintalistalla ollutta. Tässä tietysti tulee vastaan kaikki kuluttamiseen liittyvät eettiset ja ekologiset puolet, jotka tulisi selvittää ja ratkoa huolella ennen ostotapahtumaa ja kaupassa pystyä ostamaan vain sen valikoidun tuotteen. Sitten sen tarpeen tulisi vielä olla perusteltu ja monelta kantilta harkittu, kuten ehjät talvikengät tai toimiva tietokone hajonneen tilalle (muistaen huolehtia vanhan asiallisesta kierrättämisestä).

Moni on ottanut BF:n alla kantaa, miten elektroniikkaakin kannattaa muistaa etsiä käytettynä. Kannatan kirppistelyä ja tavaran kiertoa, ostolakon jälkeen pyrin itsekin palaamaan taas kirppiskiertelijäksi, kun jokin tarve tulee. On ollut aivan liian helppoa kävellä hakemaan uutena tavara, jota on himoinnut. Tiettyjen elektroniikkatuotteidenkin kohdalla varmasti vanhan ostaminen on kaikilta kannoilta fiksu ratkaisu, vaikkapa vedenkeitin on varmasti käytettynä yhtä hyvä, kuin uusi (ja se on helppo testata jo ostotilanteessa). Itse kuitenkin olen kalliimman elektroniikan kanssa aika laiska ja monella tavalla uusavuton, joten esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen osto käytettynä ja ilman takuuta tuntuisi aavistuksen epäilyttävältä. Toisaalta, jääkaapin ja pakastimen hommasimme taloon käytettyinä ja hyvin ne ovat pelanneet. Samoin kalliidenkin kameroiden kierto käytettyinä ja niiden tarvikkeiden, on aivan normaalia. Ehkä tässä on taas itsetutkiskelun paikka. Mutta oli päätös sitten uuden tai vanhan kannalla, siinäkin varmasti se tuotteen loppuunasti käyttäminen on tärkeintä.

Millaisia ratkaisuja tai näkemyksiä Teillä on asian suhteen? Tai tarjouskampanjoiden ylipäänsä?

<3 Mari

Kommentit