Hävikkiruokaa

Meillä saa töistä viedä kotiin ylijäänyttä ruokaa. Oikeasti aika kiva työetu ja tapa vähentää ruokahävikkiä. Ennen tuli otettua vähän ehkä jotain erityisen hyvää ruokaa, vähän salaattia tai rahkaa. Perjantaina olin tekemässä sulkuvuoroa ja viikonloppua vasten yleensä vilkaisen myös jääkaapin ja siivoan ruuat, joita ei voi enää maanantaina lapsille tarjota. Yleensä sitä lentää liikaakin roskiin, mutta nyt jäin hetkeksi katselemaan pois kasaamaani ruuan määrää; pehmenneitä kurkkuja, semisti nahistuneita tomaatteja, päivällä tarjolla ollutta kanakastiketta, päiväysmaitoa ja iso laatikollinen salaattia ja pilkottuja tuorepaloja. Välipalarahkan olivat ilmeisesti muut työntekijät jo vieneet koteihinsa, mutta oikeasti näistäkin ylijäämistä muodostui valtava kassillinen ihan hyvää ruokaa.


Olin jo kotona aloittanut pienen urakan siivoilla kuiva-ainekaappia ja käydä pakastinta läpi. Nyt ajatukseksi muodostui kokeilla kuukauden verran olla ostamatta juurikaan ruokaa. Kotona on jo nyt paljon kaikkea, töistä voi ilmeisesti raijata hyvinkin paljon ruokaa kotiin ja pääsisipä niistä ikuisuus pusseista ja purkeista joskus eroonkin. Jos kasvismaitoa ja satunnaisella tuoreella täydentäisi kaappia niin ei tarvitsisi nälkää nähdä, eivätkä nekään oikeasti välttämättömiä olisi. Ja kahvia. Kokeilin kahvilakkoa, mutta pää oli kipeä, väsytti ja aamuista tuntui jotain puuttuvan. Ehkä vielä joskus.

Aina keskuskeittiöltä tulevat ruuat eivät ole mitään suuria makuelämyksiä, mutta pystyyhän niitä kotona tuunailemaan ja kehittämään vielä lisää. Tomaateista en oikeasti pidä yhtään, heitin nuo pakkaseen. Mutta tomaattikeittoa, kastikkeita ja muuta pystyy näistä tekemään ja ne kyllä maistuvat. Muutamia hävikkiruokia on jo tullut syötyä. Osa perjantaina raahatuista, osa jo aiemmin kotiin pelastetuista. Eivä ne edes kovin pahoilta tai epäterveellisiltä näytä.



Olemme Vihreä Lippu päiväkoti ja ruokavastaava aidosti pyrkii tilaamaan ruokaa menekin mukaan huomioiden, mikä yleensä tekee kauppansa, ruokakoot ja poissaolot, mutta silti koskematonta ruokaa kertyy näin paljon. Lautasilta ei paljoa taida kertyä missään ryhmässä ruokahävikkiä, joten joku asia ainakin toimii. Kuitenkin on myös paljon päiväkoteja, kouluja ja laitoksia, joissa näihin asioihin ei kiinnitetä huomiota tai välitetä. Hukkaan menevä ruuanmäärä on valtava! Tiedän, että monissa paikoissa henkilökunnan on myös kiellettyä viedä ruokaa koteihin edes maksua vastaan vaikka se roskiin meneekin sitten. Täydellistä haaskausta.

Kommentit

  1. Ompa kyllä hyvä etu! :) Meillä päiväkodissa hyvin harvoin saadaan henkilökunnan jääkaappiin päiväystuotteita, taitaa suurin osa mennä suoraan jätteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä, paitsi oman talouden, myös ympäristön kannalta. Omissa aiemmissa työpaikoissa kaikki ylijäämä meni suoraan bioroskikseen, ei edes puhetta, että henkilökunta voisi vaikka siellä töissä sitä syödä. Yhdessä asiat olivat vähän muuttumassa, mutta lähdin sieltä ennen, kuin kunnolla ehti rantautua hävikin vähentäminen. Mutta ehkä joskus tähänkin tulee muutos. :)

      Poista

Lähetä kommentti