Zero Wasten aloittaminen

Taisin kuukausikatsauksessa mainita lukeneeni kuluneiden viikkojen aikana paljon blogeja ja niiden herättäneen paljon ajatuksia. Yksi asia erityisesti kiinnitti toistuvasti huomioni - kun neuvottiin, miten aloittaa zero waisting tai pyrkiä vähempään kuluttamiseen, monet ohjeet alkoivat neuvoilla, mitä kaikkea tulisi tätä varten ostaa. Toisena vaihtoehtona oli, että kirjoittaja itse pohti, mitä tarvitsee ostaa tai suunnitteli tekevänsä ostoksia, jotta voisi aloittaa vähemmän ostamista ja kuluttamista sisältävän elämän. Kuulostaako ristiriitaiselta? Itsestäni ainakin.
 
Teekupista sai kauniin kukkaruukun vanhan hajottua.

Toki, jos lähtökohtana on täydellinen minimalismi ja on luopunut suunnilleen kaikesta ennen, kuin innostuu myös roskattomuuteen pyrkimisestä, voi joidenkin tavaroiden tai hyödykkeiden hommaaminen olla paikallaan, mutta! Me oikeasti elämme aika moisessa yltäkylläisyydessä ja täydelliset minimalistit taitavat olla edelleen vahva poikkeus (ja muutamia näidenkin blogeja lukeneena, ovat monet heistäkin löytäneet ihan kotoaan tarvikkeita ilman uusien ostamista, mikä osittain varmasti liittyy myös minimalistisen elämäntavan ideologiaan ja haluun selvitä vähällä tavaralla). Joten kodeista löytyy jo valmiina vaikka mitä ja enemmän, kuin tarpeeksi.

Useimmiten ostoslistalla ovat olleet kestohedelmäpussit ja kestokauppakassit. Tämä tuli itselleni oikeasti yllätyksenä. Muistan jo lapsuudessa äitini tuskailleen, miten helposti kotiin kertyy erilaisia pikkukasseja ja pusseja milloin mistäkin. Niitä käytettiin uimakasseina, retkikasseina, jumppapusseina, ostoskasseina ja vaikka missä, eivätkä loppuneet kesken, vaikka lapset olisimme unohtaneet paritkin kassit homehtumaan saunan lattialle uimareissun jälkeen. Kun muutin omilleni, tuntui pieniä kasseja ja pusseja tulevan silloinkin ikkunoista. Yhden myönnän ostaneeni - lainasin opiskellessani ison kasan kirjoja, eivät mahtuneet reppuuni, eivät kavereiden kasseihin ja en olisi kasaa saanut bussilla kannettua, joten kävin hakemassa kirjastosta vielä puuvillakassin. Ollut siitä asti käytössä. Ensimmäinen ohjeeni onkin penkoa omia kaappejaan läpi, löydät varmasti hyviä vaihtoehtoja ostetuille kestopusseille. Tai kangasta, josta ommella. Mutta tuskin tarvitsee nähdä niin paljoa vaivaa. Hedelmiä saa myös kätevästi laitettua ihan isoon puuvillakassiin ja siihen punnitustarra (Lidlissä ei näitä tule) ja jos jaksaa vain laittaa vaa'alle eri tuotteita ja siitä siirtää kassiin, ei tarvitse, kuin sen yhden pussukan. Paistopisteiden, irtsareiden yms paperipussit pystyy käyttämään myös moneen kertaan. Ensimmäisellä kerralla hävetti, mutta kun en kuollut eikä ketään nauranut, on jäänyt nyt tavaksi. Ja itselläni on oikeasti todella matala nolostumiskynnys.

Tungen kaikki yhden kassin sisälle ja kaupassa kaivan sieltä, mitä tarvitsen.

Toisena ostoslistalla ovat juomapullot, termarit ja muut ruuankuljetukseen liittyvät tavarat. Edelleen, tutki, pengo ja katso tavaroita uusin silmin. Astioita ja purkkeja löytyy kaikkialta ja monia voi käyttää useissa eri tarkoituksissa. Tyhjä pahvinen maitopurkki sopii säilömiseen ja kuljetan joskus ruokaa niissä kotiin. Muovisia ja lasisia purkkeja kertyy nurkkiin ja niitäkin voi sekä pakastaa, että säilöä tavaraa. Muovin ongelmat on hyvä tiedostaa ja harkita käyttöä, mutta itse olen ajatellut käyttää vanhat eväsrasiat yms loppuun. Toisaalta, jos ostat jotain lasipurkissa, sopii se pestynä yhtä hyvin säilytykseen ja kuljettamiseen, kuin kaupasta erikseen ostettu desing lasipurkki. Ja se on halvempikin.

Meidän talossa edelleen paljon muovista tavaraa, mutta niin vain kaappeja penkomalla sain näinkin istakelposta materiaa esiteltäväksi. Varmasti myös muista talouksista löytyy paljon hyödynnettävää ja eri tarkoituksiin sovellettavaa.

Muovipurkkeja tulee ovista ja ikkunoista, olen pessyt ja säästänyt säilömistä tai kuljettamista varten. Eipä tarvitse ostaa tai alkaa kesällä kiireessä etsiä mistään.

Itselläni on kolme termosmukia (yksi aktiivikäytössä työmatkoilla, yksi töissä, yksi varalla). Yhden olen itse ostanut, kaksi muuta saanut lahjaksi. Oikeasti yksi riittäisi huolellisemmalla persoonallisuudella, nyt pitää töissä ja vapaalla olla omat, koska muuten aina siellä, missä tarvitsisin, se puuttuisi. Jos et paljoa take away-kahveja juo, pärjäät ilmakin. Mukaan voi kotoa ottaa tavalliseenkin mukiin kiireiset aamukahvit ja töissä huolellisempi pärjää ihan tavallisella kahvikupilla. Itse kaataisin sen varmaan lasten päälle tai unohtaisin jäähtymään. Jotkut käyttävät lasipurkkeja, mutta itse en uskaltaisi. Palolaitos ei suosittele niiden käyttöä enää tuikkukippoinakaan, koska räjähtelevät, joten en niihin varmuudeksi kuumaa juotavaakaan laittaisi. Vedelle tai vastaavalle varsin hyviä silti. Juomapulloja on myös kertynyt ja paljon nurkkiin. Toki ovat muovisia suurimmalta osin, mutta hyvähän nekin on loppuun käyttää. Treeneissä pidän lasista pulloa ja repussa kulkee teräksinen, töissä myös lasipullo. Näistä kaksi hommattu itse, muut kertyneet jostain muualta. Kaapeissa ainakin neljä muovipulloa lähes käyttämättöminä ja yksi miehellä juomapullona.

Tuikkukiposta kynäteline, lasipurkki maljakkona
Vähän rikkinäinen kassi toimittaa hyvin virkaansa puukorina, siinä niitä myös helppo kantaa ulkoa sisälle, eikä roskia varise lattioille.
Tiivistetysti; ennen kauppaan menoa tutki kaappejasi tai kysy tutuilta tavaraa. Valtavasti hyvää ja toimivaa löytyy jo kotoa ja niille löytyy helposti myös vaihtoehtoisia käyttötapoja. Rahaa säästyy, luonto kiittää ja kyllähän niistäkin saa instanättejä kuvia ja katu-uskottavia pienellä vaivalla + itsepä ne olet joskus kotiisi hyväksynyt.


  • <3:llä Mari

Kommentit